cze 4, 2018

Składnik zielonej herbaty może zapobiegać udarom

Zawarty w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG) może zapobiegać zgonom powodowanym przez zawały serca i udary mózgu - informuje "Journal of Biological Chemistry".

Tworzące się w tętnicach miażdżycowe płytki zmniejszają dopływ krwi do serca i mózgu. W zaawansowanych stadiach miażdżycy w płytkach odkłada się białko zwane apolipoproteiną A-1 (apoA-1). Powstające złogi amyloidowe mają strukturę podobną do tych związanych z chorobą Alzheimera. Zwiększają rozmiary płytek miażdżycowych, dodatkowo ograniczając przepływ krwi, a także mogą zmniejszać stabilność płytek, podnosząc ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Naukowcy z Lancaster University oraz University of Leeds odkryli, że galusan epigallokatechiny (EGCG), składnik zielonej herbaty, rozkłada i rozpuszcza złogi potencjalnie niebezpiecznego białka apoA-1 gromadzące się w naczyniach krwionośnych.

Obecnie trwają badania nad opracowaniem sposobów dostarczania odpowiednich ilości EGCG do krwi - bez wypijania nierealnych ilości herbaty. Być może uda się zmienić chemiczną strukturę EGCG w sposób ułatwiający wchłanianie z przewodu pokarmowego i nadający mu większą trwałość (łatwo ulega rozkładowi). Innym rozwiązaniem mogłoby być podawanie tej substancji w postaci zastrzyku.

EGCG badany jest także jako potencjalny środek redukujący złogi obecne w mózgu osób chorych na Alzheimera.

Źródło: www.rynekseniora.pl


Solidarni z Ukraina
raport deinstytucjonalizacja
raport opieka długoterminowa
Dołącz do Koalicji
Jeśli jesteś za budową w Polsce nowoczesnego systemu wsparcia osób niesamodzielnych, przyłącz się.
Dołącz do nas